Imagini pentru eye health

 

👀 Ochii sunt folosiți în permanență, de când ne trezim până dormim, iar modul în care îi utilizăm afectează sănătatea lor de-a lungul vieții. Mușchii oculari sunt formați dintr-un mușchi intern, mușchiul ciliar care înconjoară cristalinul și șase mușchi externi localizați în exteriorul ochiului.

Toți acești mușchi trebuie să acționeze în același timp, pentru a se adapta la vederea rapidă, a crea percepția în adâncime și a face posibilă focalizarea atât în cazul vederii de aproape cât și în cazul celei la distanță.

Igienă și protecție pentru ochi

Imagini pentru how to take care of your eyes

👉 Ia pauze frecvente (la cel puțin 50-60 de minute) atunci când lucrezi la calculator. Privește peisaje îndepărtate, apoi focalizează-ți privirea asupra unui obiect aflat la distanță mare. Culorile odihnitoare pentru ochi sunt verdele si turcoazul.

👉 Evită să iți atingi ochii atunci când nu ești proaspăt spălat(ă) pe mâini.

👉Nu privi direct către soare.🌞 În plus, dacă ai ochii sensibili la lumină, folosește ochelari de soare de calitate.

 

Alimentație pentru ochiImagini pentru food for eyes

👉Dintre sursele de hrană de origine animală, valoroase pentru ochi sunt peștele oceanic gras🐠, ouăle 🥚 și – în cantități moderate – lactatele grase🥛🧀.

 

👉Alimente vegetale care îți ajută ochii: nuci🥜, papaya, dovleac, pepene galben, mango, ardei🌶, morcovi🥕, conopidă. Substanțele cu cel mai important rol în sănătatea ochilor sunt vitamina A/precursorii vitaminei A, Omega 3, vitamina C și vitamina D.

Antrenament pentru ochi

👉 Pentru îmbunătățirea vederii la distanță, încearcă să citești texte (cu scrisul mic) aflate la depărtare cât mai mare.

👉Fă exerciții de identificare a diferențelor între 2 imagini asemănătoare.

👉Mișcă-ți ochii sus-jos rapid și cât mai amplu posibil (fă câteva zeci de repetări). După o scurta pauză (1 minut) în care ții ochii închiși, mișcă-i stânga-dreapta.

Și cel mai important, vizitează-ți medicul oftalmolog cel puțin o dată pe an‼️